Zarówno różeniec, jak i Ginkgo Biloba zyskują coraz większą popularność wśród osób, które chcą wspierać swoje zdolności intelektualne oraz lepiej radzić sobie ze stresem, który niestety dopada nas praktycznie każdego dnia. Dlaczego te informacje są ważne dla mnie? Wydaje się, że kombinacja ekstraktów z obu roślin wykazuje działanie [...]
Nieodpowiednio zbilansowana dieta, zwłaszcza jeśli jest stosowana przez wiele lat, stanowi czynnik ryzyka dla stanu odżywienia oraz podatności na schorzenia i kontuzje. Diety eliminacyjne często zmniejszają szanse na osiągnięcie założonego celu zdrowotnego, czy wydolnościowego. Przy braku podstawowego rozeznania żywieniowego, czy konsultacji ze [...]
Co najmniej połowa osób z nadwagą, która stosuje dietę odchudzającą, miałaby dużo lepsze wyniki, gdyby suplementowała witaminę D3. Do takich wniosków doszła Luisella Vigna z Uniwersytetu w Mediolanie na podstawie przeprowadzonych badań. Można było o tym posłuchać podczas Europejskiego Kongresu Otyłości w Pradze w 2015 roku. Badanie Vigna [...]
Regularny trening jest istotny, choć nie najważniejszy dla poprawy stanu zdrowia czy zmniejszenia ilości tłuszczu w ciele. Najważniejszą rolę w tym zakresie powinna odgrywać właściwa dieta oraz dodatkowa aktywność fizyczna, poza planowym treningiem (marsze, jazda na rowerze, wchodzenie po schodach itd.) Niebagatelną rolę mogą odegrać również [...]
Szukając optymalizacji sportowej formy, ludzie próbują różnych metod. Jedną z nich są modyfikacje dietetyczne. Chociaż ogólne zasady komponowania diety dla sportowców wytrzymałościowych są wciąż podobne, to niekiedy pojawiają się tendencje do poszukiwań zmian w codziennym żywieniu, które mogłyby coś zmienić, w domyśle poprawić. Często okazuje się [...]
Niektórzy „guru YouTube” (np. Thomas Delauer) sugerują, iż niewystarczająca podaż soli w diecie jest przyczyną odkładania się tłuszczu w tułowiu (m.in. tłuszcz podskórny i wisceralny). Jest to kompletna bzdura, bo we współczesnym świecie niezwykle ciężko jest ograniczyć podaż chlorku sodu. Jakie efekty przyniosło zmniejszenie ilości soli w [...]
Lekka dieta odchudzająca przyniesie lepsze efekty, jeśli dodamy do suplementacji odpowiednią dawkę kwasu alfa-liponowego - twierdzą naukowcy z University of Ulsan w Korei Południowej. Badanie zostało opublikowane w American Journal of Medicine. Kwas alfa-liponowy jest potrzebny, aby przekształcić składniki odżywcze w energię. Zbadano, że gdy [...]
Naukowcy do dzisiaj nie wiedzą, czy kortyzol jest sprawcą insulinooporności, czy może podniesione stężenie insuliny i kortyzolu występuje wtórnie do otyłości. Niemniej w badaniu pochodzącym jeszcze z 1982 r. zasugerowano, iż kortyzol w bezpośredni sposób hamuje działanie insuliny w ustroju człowieka, prawdopodobnie wpływające na powiązany z nią [...]
Liczba osób z nadwagą, otyłością oraz zaburzeniami metabolicznymi, np. cukrzycą typu 2, rośnie we wszystkich grupach wiekowych, zatem regularnie przybywa publikacji naukowych z obserwacji oraz eksperymentów dotyczących skuteczności narzędzi terapeutycznych stosowanych w tych kierunkach. Źródła: Li, Guang et al. “The effects of probiotics [...]
Stres oksydacyjny i stan zapalny to ściśle powiązane procesy patofizjologiczne, z których jeden może być łatwo wywołany przez inny. Zatem oba procesy występują jednocześnie w wielu stanach patologicznych np. przy otyłości. Każdy rodzaj treningu indukuje stres oksydacyjny, niezależnie czy podnosi się ciężary, biega, pływa, skacze czy trenuje na [...]
Naukowcy sprawdzali, jak kombinacja tyrozyny, kapsaicyny, katechin i kofeiny ma wpływ na układ adrenergiczny, odczuwanie sytości, lipolizę i termogenezę. 80 osób z nadwagą i BMI: 31.2 ± 2.5 kg/m2 na początku stosowało dietę z ujemnym bilansem kalorii i dostarczało przez 4 tygodnie 3.4 MJ energii dziennie (~812 kcal). Osoby, które straciły [...]
Wszyscy wiemy, iż żywność fast food nie sprzyja żywotności ustroju. Dlaczego? Przede wszystkim zawiera za dużo soli, cukru i kiepskiej jakości węglowodanów (np. frytki, bułki), prawie same niezdrowe tłuszcze (w tym nasycone i trans), bardzo mało lub wcale tłuszczów jednonienasyconych i wielonienasyconych. Podsumowanie Odkrycia te sugerują, że [...]
Bardzo często się zdarza, że po redukcji tkanki tłuszczowej wiele osób dość szybko odzyskuje utraconą masę. Czasami w ciągu paru miesięcy, innym razem szybciej. Dlaczego tak ciężko jest nam utrzymać niższą wagę i zgrabną sylwetkę? Okazuje się, że jednym i dość mocnym winowajcą jest hormon odpowiedzialny za kontrolowanie uczucia głodu. Hormon, o [...]
O czym dowiesz się z tego artykułu? Podsumowanie Metaanaliza Biancy Marques i in. sugeruje, że doustna suplementacja Mg może poprawić funkcję śródbłonka. Należy stosować magnez co najmniej 6 miesięcy i ma on największe znaczenie u osób z nadwagą, w wieku powyżej 50 lat lub nie do końca zdrowych. Czyli tak naprawdę w te widełki można chwycić dużą [...]
Białko serwatkowe potrafi zwiększyć chwilowo ilość insuliny, co jest bardzo korzystnym zjawiskiem potreningowym dla sportowców (nasilony transport składników odżywczych do mięśni), jak i dla diabetyków (rozważa się nawet zastosowanie białka serwatkowego w terapii cukrzycy). Regularna podaż protein sprzyja zdrowiu Wyniki: stężenie insuliny po 12 [...]
Jak wiemy z licznych, poprzednich badań, soki owocowe (i ogólnie wszystkie napoje słodzone) mają negatywny wpływ na masę ciała, glikemię, mogą prowadzić do otyłości i cukrzycy typu II. Z kolei świeże owoce wiąże się ze znacznie niższym ryzykiem rozwoju cukrzycy. Oszacowano, iż ryzyko jest o 12% mniejsze dla osób, które codziennie jadły owoce, w [...]
Wydaje się, iż sen jest jednym z najważniejszych czynników warunkujących sukces kulturysty. I tak i nie. Dlaczego? Tak samo, jak nie liczy się “zaliczenie treningu”, podobnie ma znaczenie nie tylko fakt spania, ale jakość snu. Decydujące znaczenie ma tu unikanie alkoholu, stymulantów (np. beta mimetyków, kofeiny), odpowiednia przerwa [...]
Spadek wrażliwości na insulinę jest dość częstym powodem gromadzenie nadmiaru tkanki tłuszczowej w ciele. Przyczyn takiego stanu rzeczy jest wiele. Jednym z nich są nieprawidłowe nawyki żywieniowe czy ograniczenie ruchu, ze względu na siedzący tryb życia. Wnioski Zastosowanie l-histydyny może być skutecznym elementem w walce z otyłością. [...]
Do tej pory z wpływem na układ hormonalny wiązano głównie witaminę D. W licznych badaniach wykazano, iż otyłość jest związana z niedoborem witaminy D i wtórną nadczynnością przytarczyc. Ale na czym polega to powiązanie? Niedobór witaminy B12 także zwiększa ryzyko rozwoju otyłości Być może u otyłych witamina D jest dystrybuowana w podskórnej [...]
Choroba zwyrodnieniowa stawów powiązana jest z wieloma czynnikami ryzyka. Głównie pod uwagę bierze się takie elementy jak wiek, płeć i geny. Istnieją również czynniki, które zależą wyłącznie od nas samych, są to m.in. masa ciała i wykonywany zawód. Najczęściej zwyrodnieniom ulegają stawy kolanowe i właśnie w tym artykule skupimy się na wpływie [...]